Čpavková voda na plzáky
Kdo pěstujeme zeleninu, zvláště v posledních letech se potýkáme s invazními a mimořádně žravými plzáky španělskými. Na různé způsoby jejich potlačení jsme narazili v rámci odborných přednášek (dr. Bittner, dr. Jakl). Lze k němu využít kladení pastí (plži zalézají pod prkénka a na pivo), hubení mechanické, horkou vodou či solí, odpuzení v záhonech šalvějí, tymiánem či levandulí, nebo i nasazení plzákožravých kachen "indický běžec".
Možností je využití také chemických prostředků. Jednak zvláštních granulí, které plzáci požírají a posléze hynou. Tyto granule jsou buď na bázi železofosforečnanů - netoxické pro jiná zvířata, rozkládají se jen na železo a fosforečnany (hnojivo). Nebo jde o granule na bázi metaldehydu, kterými se ale mohou otrávit také například kočky. Plzáky po pozření granulí obvykle čeká několikahodinové smrcení s vysliněním, zakyselením a třesy (viz video).
Jinou možností je nasazení čpavkové vody. Chemicky jde o roztok čpavku, neboli o hydroxid amonný. V zemědělství se používá jako dusíkaté hnojivo - půdě, ani pěstovaným rostlinám neškodí. Technický roztok čpavkové vody prodávaný v technických drogériích navíc hubí plzáky velmi rychle. Stačí se na plzáky s rozprašovačem vypravit po dešti, nebo do jejich obvyklých úkrytů například pod různá prkénka. Více viz například příspěvek na Příroda.cz.
RNDr. Jiří Jakl